Blijkbaar heeft het Grondwettelijk Hof een goedkeuring van het Vlaams Parlement, betreffende terugdraaien van tellers voor zonnepanelen gedurende 15 jaar, nietig verklaard.
Wij Belgen zijn massaal op de oproep van de regering ,om vóór einde 2020 zonnepanelen te leggen om zo te kunnen genieten van een terugdraaiende teller gedurende 15 jaar, gesprongen. Vele mensen hebben hiervoor diep in de buidel moeten zitten of zelfs leningen afgesloten. Nu januari 2021 krijgen we via het nieuws te horen dat het Grondwettelijk Hof deze beslissing van tafel veegt?!
Eigenaars die tot voor kort zonnepanelen installeerden, kunnen elektriciteit die ze niet direct verbruiken, opnieuw in het stroomnet injecteren. Op die manier draait hun teller terug. Maar omdat ze het stroomnet zo dubbel gebruiken, moeten de eigenaars wel een forfaitair bedrag voor de nettarieven en taksen betalen: het zogenaamde prosumententarief. Met de invoer van de digitale meter, die sinds juni 2019 uitgerold wordt, boog de Vlaamse overheid zich over een aanpassing van het systeem. Om het installeren van zonnepanelen niet te veel af te remmen, werd er in een overgangsregime voor eigenaars voorzien. Wie tot vorig jaar zonnepanelen liet installeren, kon zelfs met een digitale meter nog opteren om vijftien jaar gebruik te maken van een virtuele terugdraaiende teller. Een alternatief was om in te stappen in de nieuwe tariefstructuur, waarbij nettarieven worden aangerekend op basis van de stroom die effectief op het net wordt gezet en afgehaald. De Vlaamse regering en het Vlaamse parlement zetten het licht op groen voor deze regeling, ondanks een negatief advies van energieregulator Vreg. Die vreesde voor discriminatie tussen wie wel en wie niet over zonnepanelen beschikt, tussen eigenaars wiens installatie ouder of jonger dan vijftien jaar is en voor wie voor en na 2020 zonnepanelen liet installeren.
Begin december 2020 telde Vlaanderen in totaal meer dan 520.000 PV-installaties, waarvan 91.500 het afgelopen jaar werden geïnstalleerd. Wij verzoeken nu een tegemoetkoming voor onze kosten die wij hardwerkende Belgen hebben geïnvesteerd.