Sinds academie jaar 2023-2024 is er (enkel) in Vlaanderen een beperking opgelegd op vlak van studenten die zich inschrijven in het hoger onderwijs. Hiervoor dienen de studenten hun vakken van het eerste jaar geslaagd te hebben, na afloop van het 2e academiejaar. Zo niet, mag men niet meer deelnemen aan de opleiding voor de komende 6 jaar en blijft de student met lege handen achter. Maatschappelijk is dit contraproductief en een zeer asociaal beleid, dat zorgt voor stress voor studenten en mentale gevolgen voor zij die moeten stoppen, met motivatiegebrek en gebrek aan een toekomstvisie tot gevolg. Hiernaast, omtrent dit beleid hier niets anders voor deze studenten die het niet halen voorzien wordt, buiten hun te verbannen van de opleiding gedurende 6 jaar. Hiernaast zullen er op deze manier veel studenten net uit de boot vallen, en zal de (kwalitatieve) knelpuntproblematiek alleen maar vergroot worden.
Studenten vanuit Vlaanderen en ouders.
Het zou je maar overkomen, dat jij, je zoon of dochter, voor één vak moet stoppen met de opleiding in het hoger onderwijs na het 2e jaar, dit kan door tal van redenen voorkomen. Zonder vooruitzicht of vervanging vallen de kansen in het water. En hebben mensen maar een halve opleiding genoten, bovendien is dit in strijd met het concept van studiepunten.
Hiernaast, bij dit beleid, is er niets in de plaats wat een student voor de investering terug kan compenseren -indien- volgens dit decreet, de opleiding niet mag/kan afgerond worden.
Hiernaast heeft de vorige Minister van Onderwijs die dit decreet heeft goedgekeurd -vroeger- zélf 7 jaar gedaan, over een opleiding die 4 jaar duurt. Deze persoon zou exact moeten weten wat het betekent om kansen te krijgen op educatief vlak én nu ontnemen ze deze kansen van 'de' toekomstige generatie af, met alle maatschappelijke gevolgen van toepassing.
Afschaffing van het decreet "drempelpakket" dat in voege is getreden sinds academiejaar 2023-2024 en dat geldt in alle (hogere) onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Eventueel een versoepeling van de beperking te verhogen, van 2 jaar naar 4 jaar (rekening houdend met opleidingen die 4 jaar of langer duren).
Je kan niet iets beperken, wat op invloed is van de toekomstige generaties, zonder hiervoor iets als alternatief voorzien te hebben. Voor de mensen die het goed bedoelen met hun studies zijn de effecten hiervan niet goed bestudeerd, de effecten van dit beleid worden nog gemonitord, én dus zijn studenten geen proefkonijnen, laat staan een generatie te hypothekeren door een beleid uit te voeren waarvan men onzeker is over de gevolgen.