U, de petitionaris
Screenshot 2021 05 22 at 13.14.46

Ontslag Marc Van Ranst

4.178 ondertekeningen

Teken deze petitie indien u ook niet langer vertrouwen heeft in de figuur van Marc Van Ranst om op te treden als adviseur viroloog in verscheidene overheids organen en in de media.

Petitie

Wij

Geïnformeerde en verantwoordelijke burgers van Vlaanderen, bezorgd om de correcte handelingen door overheidsorganen en de verspreiding van informatie allerlei media, specifiek in het kader van de Covid-19 pandemie.

 

constateren

1) Dat de viroloog, Marc Van Ranst, die in het kader van de Covid-19 pandemie een publieke rol en een taak overheidsadviseur heeft gekregen, daarbij overmatig misbruik maakt van zijn positie, en post, bvb op sociale media in de hoedanigheid als viroloog, veel politieke en persoonlijke overtuigingen die buiten zijn expertise staan.

2) Hierbij beschuldigt hij meermaals verschillende politiekers, partijen en bevolkingsgroepen van ondermeer racisme en xenofobie, zonder dat deze mensen zich daar schuldig aan maken. In principe maakt hij zichzelf hierbij schuldig aan bijvoorbeeld laster en eerroof.

3) Regelmatig roept hij ook op om bepaalde ideeën of overtuigingen te verwerpen, en spoort aan om bepaalde mensen te benadelen vanwege hun mening. Dit creëert polarisatie en kan aanzetten tot haat. Ook dit is bij wet niet toegelaten.

 

en verzoeken

Hierdoor is het ongeloofwaardig dat hij als wetenschapper objectief en neutraal kan optreden en advies kan geven, dit vanwege zijn persoonlijke overtuiging dat niet alle mensen gelijk zijn, afhankelijk hun mening. Er zijn voldoende precedenten van mensen die uit hun taak ontheven worden vanwege schadelijke privé uitlating. Dit lijkt hier volledig van toepassing. Wij verzoeken Marc Van Ranst :

  • te verwijderen als lid van 'Risk Assessment Group' (RAG) Covid-19

  • te verwijderen uit 'Wetenschappelijk comité Coronavirus'

  • verwijderen als plaatsvervanger in "Celeval (Cellule d'évaluation/Evaluatiecel)" het belangrijkste federale adviesorgaan van de Nationale Veiligheidsraad.

Deze petitie zal mits voldoende steun overhandigd worden aan de bevoegde Federale Minister van volksgezondheid, en de Premier.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petitie.be. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Regering 
Petitieloket:
Einddatum:
01-08-2021 
Petitionaris:
Peter Jacobs 

Geschiedenis

Ondertekeningen