U, de petitionaris
Img 0075

Referendum en burgerinitiatief

52 ondertekeningen

Deze samenleving is van ons allen. Wij burgers kunnen wel degelijk meebeslissen over onze samenleving. Het onmisbare instrument daartoe is het Bindend Referendum op Burgerinitiatief. Zwitserland bezit momenteel het best uitgebouwde referendumsysteem. Wanneer in de Belgische Grondwet het Bindend Referendum op Volksinitiatief zal opgenomen zijn, zal dit de rest van Europa tot voorbeeld strekken.

Petitie

Wij

Belgische staatsburgers,

 

constateren

dat onze politiek een fundamenteel democratisch tekort vertoont: alle politieke beslissingen spelen zich af in partijbesturen, de burger staat daar volkomen buiten. Een verkiezingssysteem verhelpt niets aan dit euvel: partijprogramma’s kunnen de wensen van de burgers niet in kaart brengen (en binden bovendien niemand). Verkiezingen als enige burgerinbreng beantwoorden sinds lang niet meer aan de noden van deze tijd. Directe democratie dringt zich op.

 

en verzoeken

artikel 33 van de Belgische Grondwet, “Alle machten gaan uit van de Natie. Zij worden uitgeoefend op de wijze bij de Grondwet bepaald” , te wijzigen in “Alle machten gaan uit van het Belgische volk. Dit oefent zijn soevereiniteit uit via zijn vertegenwoordigers en via het Bindend Referendum en het burgerinitiatief.”

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petitie.be. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Petitieloket:
Einddatum:
14-04-2019 
Petitionaris:
Guido De Bruyker - Bruno Clerckx 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen