Lijn 371 verdwijnt in januari 2025 zodat een aantal wijken zonder waardig openbaar vervoer komen te zitten. We vragen dat wie voor degelijk openbaar vervoer in de door deze lijn bediende wijken in Linden en Leuven is, deze petitie voor het behoud ervan zou willen ondertekenen.
de inwoners van de wijken in Leuven en Linden die thans door lijn 371 bediend worden,
dat vanaf januari 2025 het openbaar vervoer in onze wijken door de invoering van de "basisbereikbaarheid" van De Lijn en de Vervoerregio Leuven gehalveerd wordt qua frequentie en dat de verbinding met Leuven centrum en verder en Hoog-Linden verdwijnt, wat in de praktijk neerkomt op de afschaffing van die lijn
dat de geplande afschaffing van lijn 371 Linden-Leuven-Gasthuisberg niet doorgaat en dat het aanbod van die lijn (frequentie en traject met verbinding naar Leuven centrum en Hoog-Linden) ook na 6 januari 2025 minstens behouden blijft, zoals van een klantgericht modern openbaarvervoerbeleid verwacht mag worden.
Aansluitend bij de petitie werd er in januari Werkgroep 44 opgericht om de aandacht op de problemen na het wegvallen van lijn 371 te blijven vestigen. Lijn 44 biedt immers maar een schamel alternatief met een minimale dienstverlening en een sterk ingekorte reisweg. De werkgroep is al meerdere keren samengekomen en heeft enkele nota's ten behoeve van De Lijn, de betrokken gemeentebesturen en de Vervoerregioraad Leuven opgesteld.
Daarin worden er ook enkele alternatieven voorgesteld om het busaanbod in onze wijken op te krikken tot het niveau van de afgeschafte lijn 371. Volgende woensdag 19 maart komen we om 11.45 uur samen aan het busstation te Leuven voor een ludieke actie in aanwezigheid van de pers. Hoe meer mensen daarbij aanwezig zijn, hoe groter de impact. Vandaar deze oproep aan iedereen die kan/wil om aan deze actie deel te nemen...
Ondertussen werd er dus een werkgroep "44" opgericht, die een nota opgesteld werd die aan de bevoegde politici en diensten en De Lijn bezorgd werd met het oog op de vergadering van de vervoerregioraad (onder voorzitterschap van M. Ridouani) op 27 januari.
Daarin worden nogmaals de gevolgen van het verdwijnen van onder meer lijn 371 opgesomd en worden er enkele alternatieven aangereikt om zo budgetneutraal mogelijk en met kleine ingrepen toch nog over een halfuurbediening en een rechtstreekse verbinding met het stadscentrum te kunnen beschikken. Nu is het dus afwachten hoeveel belang de politiek daaraan hecht...
Sinds 6 januari kunnen we als ex-gebruikers van lijn 371 aan den lijve ondervinden welke impact de afschaffing van die lijn heeft. De alternatieve lijn 44 biedt voor veel verplaatsingen helemaal geen oplossing wegens het ingekorte traject en de beperkte dienstregeling.
Veel mensen geraken niet meer in Hoog-Linden en van daaruit is Leuven met de bus ook bijna onbereikbaar geworden. Vaak komen de uren niet overeen met de bestemming en bovendien is er nog eens de last van de overstap als men verder dan het station wil. Voor een stadslijn is dat onbegrijpelijk. Daardoor zijn onze wijken zowat de enige in en rond Leuven die geen rechtstreekse verbinding met het centrum meer hebben en het met één bus per uur moeten stellen. Veel mensen hebben hun ontevredenheid al in de media geuit. Men kan ook lucht geven aan zijn ongenoegen op de app en website van De Lijn. Daarvoor moet je onderaan op meer tikken, vervolgens op “Heb je een vraag”, “ik heb een vraag over het (nieuwe) aanbod van De Lijn, “Dienstregeling en aanbod”, waar je dan bijvoorbeeld onder “Verduidelijk je vraag of probleem” in het dropdown menu “bijkomende halte of reiswegaanpassing” kan kiezen en vervolgens je klacht kan toelichten. Hoe meer reacties, hoe groter de impact. Sommige gemeenten hebben ook al gereageerd en komen op voor de belangen van hun inwoners. Hopelijk zullen Leuven en Lubbeek hun voorbeeld volgen.